divendres, 12 d’agost del 2011

Existeix l'excursionisme científic?


Fa dies que amb alguns amics i companys excursionistes parlem de la possibilitat d'organitzar una trobada d'excursionistes científics amb la finalitat de posar en comú els resultats de les nostres recerques i de publicar-les en algun format amb cara i ulls.
Però sempre ens trobem amb el mateix dilema: hi haurà resposta a la nostra iniciativa?
Navegant per la xarxa és clar que existeixen persones que dediquen esforços a algun tipus d'activitat que podem anomenar excursionisme científic. El que no es veu és si es tracta de figures marginals o no. Marginals al mateix món excursionista; marginals al món de la ciència. Marginals, que quedi clar, en un sentit gens pejoratiu, perquè és a partir dels marges des s'on s'inicia la colonització dels espais agraris.
El que no queda clar és si aquestes persones i iniciatives seran capaces -i si voldran- fer el salt del coneixement personal al document escrit que faci saber als altres allò que han descobert. Tampoc queda clar que valorin de la mateixa manera que ho fem nosaltres les seves aportacions en blocs i pàgines web. Potser, abromats per la ciència actual, s'imaginen ells mateixos i les seves aportacions com a realitats de segona categoria, dèries personals i intransferibles.
El dubte sempre és el mateix: hi haurà resposta a la nostra iniciativa?
I la resposta, potser hauria de ser que no ho sabrem fins que ho provem.