dissabte, 30 de gener de 2010

Definició d'excursionisme

Ja fa anys que parlem de la crisi de l'excursionisme. Fins i tot hem arribat a pronosticar la seva mort. La veritat és que amb aquesta expressió ens referim al canvi substancial que ha viscut aquest fet social i, a més a més, ho fem des d'una determinada òptica valorativa.

Vull dir, ras i curt, que és un concepte que potser caldria revisar. Això em porta a intentar definir l'excursionisme, tasca -com bé sabeu- gens fàcil.
Després de donar-li voltes -no hi ha res com pensar que algú et preguntarà què és això de l'excursionisme? per posar la neurona en marxa- he arribat a la conclusió (provisional) que l'excursionisme podria ser:

Una sèrie d'esports o pràctiques que es desenvolupen a la muntanya i que tenen en comú que són considerats com alguna cosa més que un esport

Això vol dir que hem d'acceptar que cal distingir entre un excursionisme en sentit estricte (que podríem anomenar marxa) i un excursionisme en sentit ampli que és al que s'aplicaria aquesta definició.
Com que el final de la definició suggereix que l'excursionisme és una realitat diferent de l'esport, cal matisar que aquesta cosa més que un esport que tenen en comú totes les activitats de muntanya fa referència a una forma de vida, una ètica o fins i tot una actitud existencial.
O sigui, que l'excursionisme en sentit ampli, aquell que pren en compte la seva dimensió socioambiental, seria un conjunt de pràctiques esportives que, a més a més d'unes regles de joc, tenen en comú una determinada ètica o manera de viure.
Un altre dia haurem de mirar de concretar una mica més aquesta ètica.
De moment, donem-li voltes.

2 comentaris:

Francesc ha dit...

Una proposició només pot dir com és una cosa, no què és.

L. Wittgenstein

enric faura ha dit...

La primera part de la definició crec que va pel bon camí, però la segona obra massa la mirada.
ser "considerats alguna cosa més que un esport". què vol dir? aquí hi cap cultura, religió, fe, oci...
per alguns anar en quad es més que un esport, i segons la definició podria ser considerat excursionisme.
Exagero, evidentment, però certament és molt complicat saber que és això de l'excursionisme.
Hi continuarem donant voltes.

I moltes felicitats per la tesi!

Per què no en fas un petit resum en alguns posts? Molts t'ho agrairiem.